Merk je dat je kind vaak boos is, last heeft van lichamelijke klachten, zich aan jou vastklampt of jaloers is? Grote kans dat er iets speelt in de onderstroom van jullie gezin.
Een Opvoedopstelling helpt je begrijpen waar dit gedrag vandaan komt en wat er écht nodig is om verandering te brengen.
WAT IS opvoedOPSTELLING?
Een Opvoedopstelling (ontwikkeld door Marianne Langemeijer) is een vernieuwende en diepgaande manier om opvoedkundige vraagstukken te onderzoeken op systemisch niveau. Het helpt ouders om inzicht te krijgen in wat er werkelijk speelt in het gezin – onder het zichtbare gedrag van kinderen en onder de dagelijkse opvoedsituaties.
Binnen een gezin – of familie – functioneren we als onderdeel van een systeem. Als er ergens in dat systeem een verstoring of disbalans is, heeft dat invloed op het functioneren van alle gezinsleden. Kinderen geven vaak als eerste signalen af. Niet met woorden, maar via hun gedrag: boze buien, lichamelijke klachten, jaloers gedrag of juist veel behoefte aan aandacht.
Dit gedrag is zichtbaar aan de oppervlakte, maar de oorzaak ligt vaak dieper. Een Opvoedopstelling brengt deze onderliggende patronen op een veilige manier aan het licht. Door ze zichtbaar en voelbaar te maken, ontstaat er ruimte voor verwerking, heling en verandering. Wat vastzat, kan loskomen. Wat onbewust was, wordt bewust. En wat onrust gaf, kan weer tot rust komen.
WERKWIJZE
Een Opvoedopstelling is een individuele sessie waarbij alleen met de ouder gewerkt wordt. Je kind is hierbij niet aanwezig. In plaats daarvan werk je met vloertegels die familieleden representeren. Je stelt het vraagstuk zelf op in de ruimte en gaat (letterlijk) op jouw vloertegel staan. Hierdoor kom je direct in contact met je eigen beleving, gevoelens en innerlijk weten. De inzichten die ontstaan gaan voorbij het denken. Ze komen uit het zogenaamde ‘veld’, waar ook informatie uit de familiegeschiedenis zichtbaar kan worden. Dit werkt diep door op het hele familiesysteem. Hierdoor ontstaat er meer inzicht over de oorzaak van je hulpvraag en kunnen er stappen worden gezet om deze op te lossen.
Een Opvoedopstelling zorgt vaak al in één sessie voor een doorbraak. Je krijgt helder wat je kind écht nodig heeft – in contact met jou, met broers of zussen, vriendjes, op school of in andere situaties.
Ook krijg je als ouder inzicht in je eigen gedrag: ‘Waarom lukt het soms niet om grenzen te stellen?’, ‘Waarom reageer je heftiger dan je zou willen?’ Het gaat hierbij om congruentie: klopt wat je zegt met wat je van binnen voelt?
traject
Een Opvoedopstelling duurt gemiddeld zo’n 90 minuten. In één sessie raken we vaak al de kern van je hulpvraag. Het brengt beweging en inzicht op een diep niveau – en geeft richting aan wat jij en je kind nodig hebben.
Een Opvoedopstelling kan ook onderdeel zijn van of een bredere jongeren- of gezinstherapie, waarbij één of beide ouders afzonderlijk langskomen voor een sessie. Mocht je mij nog niet kennen en behoefte hebben aan een korte telefonisch kennismaking, dan kan dat.