‘Je lijft weet wat je hoofd vergeet!’
Wat is IoPT?
IoPT staat voor Identiteitsgerichte psychotraumatheorie die ook wel het ‘Opstellen van het verlangen’ of een ‘Methode voor zelfontmoeting’ wordt genoemd. De methodiek is ontstaan vanuit de traditionele Familieopstellingen van Bert Hellinger, maar waarbij IoPT juist de nadruk legt op de ontwikkeling van de eigen identiteit en niet op het familiesysteem. De IoPT- opstelling begint daarom met het formuleren van je intentie of verlangen.
WAT IS JE VERLANGEN?
Vragen die kunnen helpen om je verlangen (je intentie) te formuleren:
- Wat is mijn doel in het leven?
- Wat wil ik bereiken met deze opstelling?
- Wat is mijn volgende stap?
Eén van de belangrijkste vragen die we in de loop van ons leven blijven stellen, is de betekenis van ons bestaan. Wie ben ik? Leef ik zoals ik wil? De vraag naar de eigen identiteit en de eigen wil zijn vaak van cruciaal belang. Wat beïnvloedt of verhindert mijn identiteitsontwikkeling? Welke rol spelen traumatische (hechtings)ervaringen in mijn leven. Dat kan naar voren komen in vragen of intenties als: ‘Waarom werkt mijn relatie niet’ of ‘Wat heeft mijn lijf mij te vertellen?’ of ‘Ik wil me weer rustig voelen’.
‘Opstellingen van het verlangen’ is een methode (ontwikkeld door Franz Ruppert, een Duitse psychotherapeut) die kan helpen om de mogelijke oorzaken van relatieconflicten, psychische problemen en lichamelijke klachten beter te begrijpen. IoPT-opstellingen helpen je bewust te worden van datgene wat verdrongen is naar het onbewuste. Door dat te erkennen en geblokkeerde gevoelens tot uiting te laten komen, kan datgene wat geblokkeerd was, weer gevoeld en geïntegreerd worden. Op deze wijze kan een traumatische ervaring verwerkt worden.

Trauma is een complex begrip. Je kunt het van buitenaf niet zien omdat het een innerlijk en onbewust proces is. Kort gezegd: wanneer je een traumatische ervaring meemaakt, verdwijnt je gezonde deel, dat wil zeggen: met je bewustzijn verleg je de focus en ga je uit de realiteit omdat er automatisch een oerinstinct in beweging wordt gezet, namelijk het overleven. Dit oerinstinct brengt je in de modus van het overlevingsdeel: je gaat er alles aan doen om de situatie te overleven.
Het ‘overleven’ kun je op drie manieren doen:
- vluchten
- vechten
- bevriezen
Wat je op dat moment moet afsplitsen, zijn je gevoelens en fysieke gewaarwordingen die bij de traumatische ervaring horen. Dit kunnen angst, paniek, woede, trillen, hartkloppingen, enz zijn. Dit is het traumadeel. Deze gevoelens kunnen op dat moment niet gevoeld worden omdat je in de overlevingsstand staat. (Dit alles gebeurt in een split second.)
Kenmerken van een gezonde psyche
- Het vermogen zich open te stellen voor de realiteit
- Het vermogen gevoelen reëel te ervaren
- Plezier in spelen, leren en werken
- Gefundeerd vertrouwen in andere mensen
- Het vermogen emotionele relaties aan te gaan
- Volwassen en gezonde omgang met seksualiteit
- Zelfaanvaarding en zelfliefde
- Bereidheid te reflecteren op het eigen handelen
- Bereidheid passende verantwoordelijkheid te nemen
- Waarheid en helderheid willen
- Constructieve oplossingen voor problemen
ANDEREN OVER LOUISE:

